Порядок користування відомостями Державного земельного кадастру визначений ст. 38 Закону країни «Про Державний земельний кадастр».

Відомості Державного земельного кадастру надаються в т.ч. у формі витягів з Державного земельного кадастру в паперовій та електронній формі за умови електронної ідентифікації особи з використанням кваліфікованого електронного підпису або засобу електронної ідентифікації з високим рівнем довіри та оплати послуг із застосуванням електронних платіжних засобів.

Відомості Державного земельного кадастру, отримані в паперовій чи електронній формі, мають однакову юридичну силу. Витяг з Державного земельного кадастру в паперовій формі надається заявнику в день надходження заяви. Витяг з Державного земельного кадастру в електронній формі надається в режимі реального часу. Витяг з Державного земельного кадастру в паперовій формі надається без використання спеціальних бланків, проставлення печатки та містить обов’язкове посилання на Державний земельний кадастр. Обов’язковим атрибутом витягу є QR-код, що містить інформацію про документ.

Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку може бути виданий будь-яким Державним кадастровим реєстратором, адміністратором центру надання адміністративних послуг, уповноваженою посадовою особою виконавчого органу відповідного органу місцевого самоврядування.

Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку містить усі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги, крім відомостей про речові права на земельну ділянку, що виникли після 1 січня 2013 р., а також за бажанням заявника відомості: з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про речові права на земельну ділянку, їх обтяження, одержані в порядку інформаційної взаємодії між Державним земельним кадастром та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно; про ділянки надр, надані у користування відповідно до спеціальних дозволів на користування надрами та актів про надання гірничих відводів, одержаними в порядку інформаційної взаємодії між Державним земельним кадастром, Держгеонадрами та Держпраці; про документи, на підставі яких відомості про обмеження у використанні земель внесені до Державного земельного кадастру.

Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку надається без персональних даних, які є інформацією з обмеженим доступом та не підлягають відображенню у відкритому доступі (реєстраційний номер облікової картки платника податків, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України, місце проживання, дата народження фізичної особи), у разі подання відповідної заяви третьою особою та із персональними даними у разі подання відповідної заяви суб’єктом персональних даних.

Витяг з Державного земельного кадастру є дійсним протягом трьох місяців з моменту його видачі, крім витягу про земельну ділянку для оформлення права на спадщину, що видається спадкоємцям, та витягу з Державного земельного кадастру, що видається для підтвердження державної реєстрації земельної ділянки або внесення інших відомостей до Державного земельного кадастру, які є безстроковими.

За надання відомостей з Державного земельного кадастру справляється адміністративний збір.

Замовити витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з усіма відомостями про земельну ділянку, що внесені до Поземельної книги, крім відомостей про речові права на земельну ділянку, що виникли після 1 січня 2013 року, можна в режимі реального часу за допомогою електронних сервісів Держгеокадастру, скориставшись посиланням https://e.land.gov.ua/services.

Замовити витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з відомостями  з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про речові права на земельну ділянку, їх обтяження, одержані в порядку інформаційної взаємодії між Державним земельним кадастром та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно можна у будь якому Центрі надання адміністративних послуг.

Зазвичай, витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з усіма відомостями про земельну ділянку, що внесені до Поземельної книги, крім відомостей про речові права на земельну ділянку, що виникли після 1 січня 2013 року використовується при вчиненні нотаріальних дій під час переходу права власності в порядку спадкування чи укладення цивільно-правових угод, якщо у попереднього власника право власності на дану земельну ділянку посвідчене державним актом на право власності на земельну ділянку.

Інший вид витягу з Державного земельного кадастру з відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про речові права на земельну ділянку, їх обтяження, одержані в порядку інформаційної взаємодії між Державним земельним кадастром та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно використовується у випадках, якщо право власності на земельну ділянку у відповідного суб’єкта виникло та зареєстроване після 01.01.2013 року у відповідності до вимог Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».